Ingeniøren
Københavnsk ITS-løsning skal vise sit værd i Vallensbæk: Særligt to kryds giver problemer
PLUS. Bilisterne i Vallensbæk oplever måske, at trafikken glider lidt nemmere. Kommunen tester en københavnsk ITS-løsning, som bringer en række forskellige data i spil.
Spørg Fagfolket: Bliver alle kroppens celler angrebet under forkølelsen?
En læser vil gerne vide, hvor stor en invasion fra virus, der skal til, før vi bliver syge, og om cellerne kan overleve et angreb. Det svarer professor i virologi på.
Danske slotte er klar med detaljerede planer for at undgå Notre Dame-brand
Mange danske slotte og kirker i Danmark har detaljerede beredskabsplaner for at undgå ulykker som i Notre Dame. Og ifølge sikringseksperter er der ekstra stort fokus på brandsikkerheden i forbindelse med renoveringsarbejde.
Nu advarer europæiske Volvo-biler hinanden om glatte veje og trafikuheld
Alle nye europæiske Volvo-biler får et sky-baseret sikkerhedsystem, der advarer andre Volvo-biler om risiko for uheld og farlige situationer forude.
EU klar med kompromis: Hastighedsbegrænsning i biler bliver valgfri
PLUS. Med nye regler bliver teknologien intelligent hastighedstilpasning gjort obligatorisk i nye biler i EU. Det bliver dog valgfrit at benytte den, og det er godt nyt, for teknologien er stadig umoden, mener den internationale bilorganisation FIA.
Sensorer i delebiler skal kortlægge vejenes tilstand
PLUS. Nye personbiler er spækket med sensorer, som kan udnyttes til at måle, hvor hullet, ujævn eller glat en vej er. Det er målet i det nystartede projekt LiRA, hvor biler fra delebilfirmaet skal opsamle data om vejnettet.
Wikipedias grundlægger: EU's lovændringer er et angreb på internettets frie information
EU's lovændringer om ophavsret vil kun styrke giganter som Google og Facebook, mens befolkning og mindre hjemmesider får indskrænket deres frihed ifølge talsmand fra Wikipedia Jimmy Wales.
60 vindmøller på 90 dage: Siemens indvier havmøllepark i Østersøen
Med en samlet kapacitet på 385 MW skal havmølleparken nordøst for den tyske ø Rügen levere vedvarende energi til 400.000 tyske husstande.
5G-chip-krig fortsætter: Intel kaster håndklædet i ringen
Efter forlig mellem Apple og Qualcomm dropper Intel at udvikle modemchips til 5G-smartphones.
Dansk center vil skabe værktøjer til fejlfri programmering
Programmers sikkerhed kan blive bedre, hvis man kan bevise, at udførelsen er korrekt. Det er visionen for et nyt center på Aarhus Universitet, som også vil skabe open source-værktøjer, der kan hjælpe til.
Spørg Fagfolket: Hvorfor eksploderer astronauter ikke i rummets vakuum?
En læser undrer sig over, at trykforskellen mellem rum og rumdragt ikke nærmest får astronauten at eksplodere. John Leif Jørgensen fra DTU Space forklarer, hvorfor dette ikke sker.
Efter otte års forsøg: Genbrug af porebeton kommer op i skala
Siden 2011 har porebetonleverandøren Xella tilbudt entreprenører at tage porebetonaffald tilbage fra byggepladser, men sjuskede håndværkere og finanskrisen aflivede konceptet. Nu har Eurodan-huse imidlertid indgået en genbrugsaftale.
Hovedspring tilladt: Svømmehaller med 50 meters dybde på vej
I Polen bliver svømmehal med 45 meters dybde åben for borgerne, mens briternes svømmehal på 50 meter er målrettet olie- og rumfartsindustrien.
Spørg Fagfolket: Kan vi redde klimaet med spejle i rummet og aerosoler i atmosfæren?
En læser vil gerne vide, om vi kan nå at redde Jorden, hvis vi bruger geoengineering? Lektor på DTU Kemiteknik vurderer muligheden.
Teleselskaber: Bredbåndspulje ser bort fra teknologineutralitet
Nye hastighedskrav i bredbåndspuljen sætter de facto princippet om teknologineutralitet ud af kraft. Sådan lyder det fra TDC og 3 i forbindelse med, at Bredbåndspuljen åbner for nye ansøgninger om lidt.
Brandekspert: Røggaseksplosioner kan have ført til Notre-Dame-katastrofe
Branden i Notre Dame har kostet den historiske kirke store dele af taget og et 93 meter højt spir. Røggaseksplosioner kan være en del af forklaringen, vurderer dansk ekspert, der tænker på branden i Roskilde Domkirke i 1968.
Seneste Windows-opdateringer gør pc'er langsommere for mange brugere
Mulige kompatibilitetsproblemer mellem opdateringer og antivirus giver voldsom skrive-aktivitet på lagerenheder og problemer med video-streaming.
Notre-Dame var 3D-scannet ned til mindste detalje
Forskere har kortlagt Notre-Dame med milimeter-præcision, og de data kan blive vigtige under genopbygningen.
To italienske konsortier skal kæmpe om milliarddyrt hospitalsbyggeri
To entreprenørkonsortier har kvalificeret sig til at give afgive bud på, hvordan akuthuset på hospitalet i Bispebjerg skal opføres og kan dermed få en kontrakt til 1,5 milliarder i hus.
Oslos taxier skal hurtiglade trådløst
PLUS. Et nyt projekt i Oslo vil bygge verdens første trådløse hurtigladestationer til taxier, som de kan få fyldt batteriet op, men de holder og venter på nye kunder.
Spørg Fagfolket: Bliver master saboteret i Danmark?
Efter en række hændelser med saboterede master i Sverige vil en læser gerne vide, om dette også sker i Danmark. Det svarer direktør i Teleindustrien på.
Snart kan du fange 112 på sms og sociale medier
I fremtiden skal nødopkald kunne foretages med både tale, tekst og video på mange flere platforme end i dag. Sådan lyder ambitionen fra de europæiske alarmcentraler.
Nyt råd til husejere: Du kan godt droppe den dyre dampspærre
Hvis der er fornuftig ventilation i loftsrummet er der ingen grund til at kaste mange penge i at installere en dampspærre på den vandrette del af loftet, når man efterisolerer, viser nyt forskningsresultat.
Efter sag om ulovlig behandling af personoplysninger: Erhvervsstyrelsen er i tvivl om lovgivningen
Justitsministeriet bliver nu inddraget i en sag, hvor Erhvervstyrelsen har fået »alvorlig kritik« for at behandle personoplysninger i strid med databeskyttelsesforordningen
Dansk F-16 pilot: Defekt ammunition kan være årsag til fly skød sig selv
Da en hollandsk F-16 pilot måtte nødlande, efter at have skudt sig selv, var det sandsynligvis på grund af projektilerne var blevet fragmenteret. Det fortæller dansk F-16 pilot, der også har set den type ulykker i Danmark.
Powered by RSSlib