Ingeniøren
Frankrig i front: Så mange penge har EU-landende krævet i GDPR-bøder
Mere end halvandet år efter at GDPR trådte i kraft ligger den samlede bødesum stadig under en milliard. Antallet af sanktioner vil stige i fremtiden, lyder det i ny rapport.
Ravklumpen med det fantastiske lys
PLUS. En urne udgravet nordvest for Viborg viste sig at indeholde en mærkværdig genstand. Men hvad er dens formål, spørger museumsinspektør læserne.
Ny skatte-analyse: Endnu lavere elafgifter gavner samfundsøkonomien
PLUS. Skatteministeriet viser i en ny rapport, hvordan der er samfundsøkonomiske gevinster at hente ved at nedsætte den almindelige elafgift yderligere end planlagt. Dog uden at tage højde for de klimamæssige følger.
Diamanter – elektronikkens nye bedste ven
PLUS. Amerikansk startup fremstiller syntetiske diamanter til halvledere og ultrahårdt glas med billige gasser. Men der er store udfordringer før diamanterne bliver elektronikken nye bedste ven
Kritisk sårbarhed i Windows 10: Sikkerhedsekspert spoofer NSA og Github
NSA har tidligere afsløret en kritisk sårbarhed i Windows 10, der tillader hackere at manipulere med certifikatvalideringer for at få adgang til både hjemmesider og servere. På Twitter har en bruger lagt billeder op, der dokumenterer et simuleret angreb på NSA og Github.
Politidroner styrter ved regnvejr i England
Sidste år styrtede 16 droner af typen DJI Matrice 210 ned i Storbritannien. Flere af ulykkerne skyldtes fugt i motorerne ved flyvning i regnvejr.
Socialdemokrater: Ny forbindelse over Kattegat kan bygges uden skattekroner
Selv om tidligere undersøgelser har vist, at en kombineret vej- og baneforbindelse over Kattegat vil kræve 52 mia. kr. i offentligt tilskud, mener transportminister Benny Engelbrecht (S), at der ikke er behov for skattekroner
Lysende molekyler gør kræftoperationer præcise
PLUS. I dag bliver op mod halvdelen af vævet ikke fjernet, og kræftsygdommen vender tilbage. ​En dansk fluorescerende teknologi gør det lettere for kirurger at se og fjerne cancervævet helt.
Mindre NOx-udledning i trafikken kan føre til skadelige partikler
PLUS. Ikke alene hæmmer NOx dannelsen af skadelige partikler i byerne. I fravær af NOx kan dannelsen af nye partikler også foregå hurtigere end ventet, fortæller forskere fra KU.
Nasa vil bruge svampe til at bygge habitater på Månen og Mars
De hvide tråde i og under svampe forsøger Nasa sig med som byggemateriale i kampen for at bruge materialer, der fylder lidt ved afrejse og kan vokse sig større på stedet.
Open source når processorerne: Det lysner i chippens sorte boks
PLUS. Der er opbrud i maskin­rummet på din computer og smartphone. De åbne processorer er på vej – med løfter om bedre sikkerhed og målrettet ydelse.
Spørg Fagfolket: Hvad er formålet med de V-formede skinner på den gamle lillebæltsbro?
En læser har set et V-formet stykke skinne på Den Gamle Lillebæltsbro og vil gerne vide, hvad det skal til for. Det svarer Banedanmark på.
Skibsmotorer, fiskeredskaber og raketapparater på Islands Brygge
På Islands Brygge kunne man i 1912 besøge den skandinaviske fiskeriudstilling og den internationale motorudstilling, hvor man kunne studere alt, hvad der hører til fiskeriet, lige fra skibsmotorer og fiskeredskaber til nautiske instrumenter og et fiskerøgeri. Ingeniøren fortalte om de nyeste fisk...
Rumrejserne anno 2020: Starship, satellitsværme – og en lille smule asteroidestøv
PLUS. Sommerens højdepunkt i rummet bliver de fire missioner til Mars med både øvede og nybegyndere i feltet. Men vi glæder os også til at følge Indiens nye forsøg med landing på Månen og til returprøverne fra asteroiden Ryugu.
Video: Se beredskabets nye værn mod elbilbrande
Brande i elbiler kan være så svære at slukke, at det er bedre at tage den brændende bil med. En brandslukningscontainer skal komme ilden til livs, når bilen ikke kan slukkes på stedet.
Branchen: Derfor gik det galt for danske geotermi-projekter
PLUS. To af tre danske geotermianlæg til fjernvarmen er stoppet. Forkert design og drift får skylden.
Nu får kontaktlinsen digital skærm
Amerikanske Mojo Vision er i stand til at placere en mikroskopisk microLED-skærm oven på en kontaktlinse. Der går dog år, før kontaktlinserne bliver godkendt som medicinsk udstyr.
40-års-jubilar: Turbinen var det store problem i de første F-16-fly
Da det danske flyvevåben i januar 1980 modtog de første F-16-jagerfly, var et af de uløste problemer overophedede hotspots på turbinebladene. De måtte derfor til motortjek for hver 50 timers flyvning, skrev Ingeniøren.
Trods dyr og umoden teknologi: Kommunale selskaber ønsker strategi for CO2-fangst
Affalds- og fjernvarmeforeninger efterlyser en national plan for udvikling og udnyttelse af CCS-teknologi. På verdensplan findes adskillige fejlslagne CCS-projekter og kun to fungerende, kommercielle anlæg, men reduktionskrav kan genoplive teknologien.
Skats skandaler udløser ekstraregning på 300 millioner for advokater
Kuldsejlede it-projekter til gældsinddrivelse og ejendomsvurderinger er en af årsagerne til, at Skatteministeriet skulle betale 292 millioner kroner ekstra til Kammeradvokaten i 2018.
PODCAST: Levende robotter, syntetiske diamanter og bakterier, der laver beton
Ny type biologiske maskiner af levende materialer har set dagens lys. Kunstige diamanter kan erstatte sicilium i chips. Amerikansk firma fremstiller beton ved hjælp af bakterier.
Teknikken er klar – politikerne tøver: Nu er det knald eller fald for grøn fjernvarme fra dybet
PLUS. For første gang i mange år har flere store byer planer om udnyttelse af geotermisk varme i fjernvarme­forsyningen i samarbejde med professionelle boreselskaber – men ramme­betingelserne modarbejder.
Techtopia 138: Mød den ægte Mr. Robot
Marc Rogers har hacket både Apples iPhone og Elon Musks Tesla, hvilket skaffede ham jobbet som manden, der konstruerer de meget ægte hacks i tv-serien "Mr. Robot".
Spørg Fagfolket: Trænger der havvand ind i Øresundstunnelen?
En læser har set voksende, hvide mærker i Øresundstunelens loft og vil gerne vide, om det er havvand, der trænger ind. Det svarer Øresundsbron på.
Tænkeboks: Vinglasset er 18 cm højt
Her får du løsningen på årets første opgave.
Powered by RSSlib