Ingeniøren
Hvorfor har måner ikke måner?
PLUS. Månen kunne have sin egen undermåne, men har ingen. Og så har forskere undersøgt, hvorfor svovl og bly er en skidt kombination for gamle malerier.
Spørg Fagfolket: Hvorfor ruller rulletrapperne omvendt på Nørreport Station?
En læser undrer sig over, hvorfor de gængse regler om at holde til højre ikke gælder på Nørreport Station. Metroselskabet forklarer, hvorfor det forholder sig omvendt lige præcis her.
Skybrudsvand ender i haven i stedet for i kælderen
PLUS. I stedet for at løse skybrudsproblemer med større rør og bassiner, skal vi have flere vandpytter, siger Cathrine Leth fra Call Copenhagen, der promoverer LAP: Lokal Afledning af Peaks.
Kronik: Stil strengere krav om bæredygtigt byggeri
CRISPR er nyt våben mod banan-død verden over
Flere forskerteams er på vej med virus- og svamperesistente bananer skabt med CRISPR i en tid, hvor banandyrkere lider massive tab.
Google indrømmer fejl: Fortalte ingen om skjult mikrofon i produkt
I et alarmprodukt fra Googles Nest-serie har der været anbragt en mikrofon, selvom virksomheden ikke har oplyst omkring det i produktets specifikationer.
Svenskere presser lidar-teknologi ned i mikrochip
Den dyre lidarteknologi krymper og nærmer sig en mikrochip til en lav pris og med lavt energiforbrug. Et hold svenske forskere viser en ny silicium-chip frem, som fungerer som lidar, der kan bruges til droner, robotter eller kikkertoperationer.
Smarte kontakter skulle spare strøm, men sluger selv energien
PLUS. Mellem 13,8 og 21 procent af elforbruget i to demonstrationsbyggerier stammede fra de smarte kontakter, der egentlig skulle hjælpe med at spare på strømmen.
Kommuner: Vi har ikke brug for mere digital overvågning af borgerne
Ønsket fra kommunernes socialchefer om flere overvågningsmuligheder til bekæmpelse af socialt bedrageri støttes ikke af Kommunernes Landsforening.
Ny teknologi sænker prisen drastisk for 3D-metalprint
PLUS. Videncentret NextTech håber, at en nyerhvervet printer, der kombinerer 3D-trådprint med sintring, kan bane vejen for ­bedre udnyttelse af fordelene ved printede metalemner.
Astronomer har opdaget en ny mini-måne ved Neptun
Hippocamp er en kun 36 km stor måne, der muligvis er opstået i forbindelse med et nedslag på den større Neptunmåne, Proteus. Opdagelsen har krævet en specialudviklet teknik til analyse af billeder fra Hubble-teleskopet.
Valg: Dataanalyse og målrettede politiske budskaber kommer til spille en afgørende rolle
I de seneste år er valgkampe i Europa og USA blevet mere ‘dataficerede’. Politiske partier har taget såkaldt mikromålretning (‘microtargeting’) – en analysemetode og markedsføringsteknik udviklet af den digitale annonceindustri – i brug.
Eksperter efter demobyggeri: Stil skrappere energikrav til byggeri
I 2017 droppede regeringen de planlagte stramninger af energikravene til nybyggeri, der skulle være trådt i kraft i 2020. Men et demonstrationsbyggeri har vist, at de droppede krav kan opfyldes billigt.
Vagthunde: Statens jagt på konkurrence ødelagde forskningsmiljø på DTU
Kun 27 ud af 288 medarbejdere på DTU's veterinærområde flytter med over til Københavns Universitet og Statens Serum Institut, viser Rigsrevisionens undersøgelse.
Danske forskere får kontrol over ustyrligt grafen til effektiv nanoelektronik
PLUS. Danske forskere har som de første løst en af de største udfordringer med at lave effektiv nanoelektronik baseret på grafen. De nye resultater er netop offentliggjort i tidsskriftet Nature Nanotechnology.
Kronik: Plast kan være en del af løsningen på klimaudfordringerne
Skulle lokke bilister over i toget: Droppet infotavle kunne »skabe farlige situationer«
Et infomations-display over motorvejen ved den nye Køge Nord Station skulle friste bilister til at tage toget ind til hovedstaden i stedet for at køre i bil. Men skiltet var for farligt, bedyrer ministeren efter at have droppet det.
Spørg Fagfolket: Bruger man kunstig intelligens til vejrudsigten?
Hvordan beregner meteorologerne morgendagens vejr? Står de med store ligninger, eller bliver det meste smidt ind i et neuralt netværk? Det svarer ph.d.-studerende fra DMI på.
LED-lys på vejene kan spare 2.000 ton CO2 om året
LED-belysning på statsvejene vil nedbarbere energiforbruget med over 70 procent, viser beregninger fra Vejdirektoratet.
Iværksættere med vild påstand: Vi kan lade en elbil på 5 minutter
PLUS. Det behøver ikke at tage mere end fem minutter at lade en elbiler, påstår selskabet GBatteries, som vil bruge algoritmer til at nå sit spektakulære mål. Eksperter er skeptiske.
Svensk datalæk: 2,7 mio. lydfiler fra patientopkald til sundhedstelefon har ligget frit tilgængeligt
170.000 timers optagelser med patientsamtaler har ligget på en ubeskyttet server.
LiFi nærmer sig: Snart kan mobiltelefonen sende data med lys
Engelske PureLifi er klar med et mobilt modem, der kan sende data med en hastighed på en gigabit i sekundet ved hjælp af lys.
Siemens og Grundfos deler algoritmer og digital platform
PLUS. Hvis man skal have fuldt udbytte af nye digitale teknologier, er maskinbyggere og leverandører nødt til at dele data og algoritmer åbent, lyder det fra to leverandører, der arbejder sammen i nyt slagteriprojekt.
Kovending: Fujitsu kan alligevel løse »uoverkommelige« udfordringer med EFI-afløser
Et økonomisystem fra Fujitsu, der bruges i flere af landets kommuner, kunne i 2017 ikke leve op til de datakrav, som følger med regeringens nye it-system til at kradse gæld ind. Fujitsu har tidligere meddelt, at det ikke kan lade sig gøre at ændre systemet, men nu er situationen en anden.
Damp skal drive små sonder frem i rummet
PLUS. Amerikansk forsker og virksomhed har udviklet og testet en prototype på et rumfartøj, som suger vand fra kilder i universet og bruger det til fremdrift.
Powered by RSSlib