Ingeniøren
Danske datacentre raser over klimaminister: Det ville være helt sort at opgive overskudsvarme
PLUS. Det er uambitiøst, når klimaminister Dan Jørgensen siger, at Danmarks CO2-regnskab ikke vil blive forbedret ved bedre udnyttelse af overskudsvarme fra datacentre. Sådan lyder kritikken fra Datacenterindustrien, som især ærgrer sig over nye afgiftsregler for brug af overskudsvarme.
Kinesisk hospital bruger AI til at diagnosticere Corona-virus
I Wuhan har man taget et nyt middel i brug i kampen mod Corona-virusset. En AI-software skal aflaste personalet med diagnosticeringen af Covid-19.
Olie og naturgas bliver til rene syntetiske diamanter
PLUS. Uden brug af katalysatorer fremstiller forskere fra Stanford University nu rene, syntetiske diamanter med et lavt energiforbrug. Der er stadig bump på vejen før diamanter bliver det nye supermateriale til halvledere, glas og medicin.
Kronik: På høje tid at prioritere togkundernes behov
Aalborg Portland udnytter overskudsvarme til at spare 3.500 tons kul
Hvis overskudsvarme fra Aalborg Portlands klinkekøler bliver udnyttet i cementovnene, kan der spares omkring en procent af cementproducentens energiforbrug. Det svarer til ca. 10.000 ton CO2.
Big data skal forudsige potentielle selvmord
PLUS. Millioner af patientjournaler og en relativt simpel big data-model gør det muligt at udpege personer, der er i risiko for at begå selvmord.
Japanske forskere: Vand har to forskellige strukturer
PLUS. Ved hjælp af røntgen har japanske forskere undersøgt vand og fundet to forskellige strukturer af flydende vand. Dansk DTU-forsker er enig i, at den viden kan have betydning for levende organismer.
Sagerne vælter ind: Kommunerne har anmeldt 136 sikkerhedsbrud i Aula siden nytår
Siden årsskiftet har landets kommuner indberettet 136 sikkerhedshændelser i kommunikationsplatformen Aula til Datatilsynet. Siden go-live sidste år er der tikket 165 anmeldelser ind.
Movia erkender: Busladestationers opstartsproblemer har givet forsinkelser
Der har været opstartsudfordringer med ladestationer på buslinjen 2A i København, erkender Movia, der dog ikke mener, at det generelt har konsekvenser for driften. Chauffører er uenige.
Danske kirker har vindmølle-veto – og de bruger den
PLUS. Kirken kan stoppe vindmølleprojekter som følge af en særret i planloven. Uhørt i et moderne samfund, mener Dansk Energi.
Rapport: Udfasning af atomkraft hæmmer Tysklands klimaindsats
PLUS. Siden Fukushima-ulykken i Japan har Tyskland satset på at udfase atomkraft. Men ny rapport peger på, at udfasningen udligner en del af den grønne omstilling.
Danske forskere finder forklaringen på gåden om biodiversitet
PLUS. Omfattende kortlægning af fordelingen af arter i Sydamerika giver svaret på et spørgsmål, evolutionsbiologer har tumlet med gennem mange år.
Myonen: En genvej til kompakte højenergi-acceleratorer
PLUS. Det er en gammel drøm at udnytte myoner i partikelacceleratorer. Fordelene er store – det samme er problemerne, som ny forskning dog indikerer kan håndteres.
EU Kommissionen opgraderer sikkerhed med ny beskedtjeneste
Europa Kommissionen skifter til krypteret beskedtjeneste Signal. Det kommer efter flere brud på it-sikkerheden i EU.
København godkender akutrenovering af Langebro til 36 mio.
De mest akutte fejl på den problemfyldte Langebro skal nu repareres. Frem mod 2030 kræver broen renoveringer for over 300 mio. kroner
Sønderjyske virksomheder investerer knap 100 millioner i mekanik-ingeniører
SDU oprettet et nyt Center for Industriel Mekanik i Sønderborg med 93 millioner kroner fra Danfoss, Linak, Sønderborg Kommune og Region Syddanmark.
Chauffører: Nye elbussers pantografer går i stykker og giver forsinkelser
PLUS. Buschauffører på den københavnske linje 2A oplever, at pantografer går i stykker, og at der er for lidt tid til at lade busserne op ved endestationen. Arriva afviser.
Finsk atomkraftværk opgraderer, men er ikke helt i mål med sikkerheden
Loviisa atomkraftværket i Finland har fået større sikkerhed. Eksperter fra Det Internationale Atomenergiagentur er glade for opgraderingen, men forventer flere forbedringer.
Bliver coronavaccinen 'bare' endnu en influenza-vaccine? To eksperter forklarer
PLUS. Overlæge Anders Fomsgaard og projektleder Dennis Christensen fra Statens Serum Institut besvarer fem spørgsmål om vacciner i relation til SARS-CoV-2-virussen.
Topøkonomer: Ensartet CO2-afgift kan bringe os i mål i 2030
Kraka og Deloitte præsenterede lørdag et forslag til en reform af klima-afgifterne, der skal sikre, at de danske drivhusgasudledninger reduceres med 70 pct. i 2030 med en høj, ensartet afgift som det bærende element.
Andreas Mogensen kommer aldrig til Månen – men hvem havde regnet med det?
PLUS. ANALYSE: Danmarks beskedne bidrag til ESA sender den danske astronaut bagest i køen til fremtidige rummissioner, fortæller han. Det burde ikke overraske nogen, men forskningsministeren vil tage sagen op med ESA's generaldirektør.
Studie: Hver fjerde Twitter-besked om klima stammer fra bots
De mange bots på Twitter er i langt de fleste tilfælde skeptiske overfor videnskabelig evidens, når de interagerer på det sociale medie.
Skader på Langebro: Her er kommunens teori om 66 år gammel byggefejl
PLUS. Armeringen har ikke fået det nødvendige betondæklag under konstruktionen af Langebro, vurderer Københavns Kommune, som står over for en trecifret millionregning til renovering af broen.
Klimaminister: Grøn energi fjerner klimaeffekten af energieffektiv overskudsvarme
PLUS. Både Danmarks elforbrug og fjernvarme forventes i fremtiden at være baseret på vedvarende energi. Energieffektiviseringer vil derfor være overflødige, fordi overskudsvarme blot vil erstatte øvrige typer vedvarende energi. Forsker kalder det for et meningsløst argument.
Techtopia #143: Bekymret hacker: Vi er på vej ind i perfekt storm
Både private virksomheder og offentlige institutioner er elendigt forberedt på cyberangreb, advarer en af IBM’s ledende sikkerhedseksperter.
Powered by RSSlib