Ingeniøren
Norske forskere: En hård inddæmningsstrategi giver den bedste samfundsøkonomi
En strategi, hvor man eliminerer coronavirus inden for 5 måneder med efterfølgende streng grænsekontrol, omfattende test og isolering af de syge, kan bedst betale sig for samfundet, konkluderer norske forskere fra landets nationale statistiske myndighed.
Forskere: Luftforurening øger dødeligheden af COVID-19 i Norditalien
PLUS. Dødeligheden blandt coronasmittede i Nornitalien er mere end dobbelt så høj som i den sydlige del af landet. I nord er luften mere forurenet end noget andet sted i Europa.
Corona-investeringer: Erhvervsorganisationer og IDA vil skabe titusindvis af job
Dansk Industri og Dansk Byggeri er klar med idekataloger, der samlet set kan skabe 50.000 arbejdspladser og vækst i slipstrømmen af coronakrisens hærgen i verdensøkonomien. IDA byder også ind med 12 grønne ideer til at skabe ny beskæftigelse.
Techtopia #147: Forskerens ansvar for AI
Med udgangspunkt i den dystopiske dokumentarfilm ‘iHUMAN’ af Tonje Hessen Schei diskuterer vi fremtiden med AI.
Sociale medier skal hjælpe med at udrydde 5G-coronarygter
Ildpåsættelse af mobilmaster i England fører nu til, landets regering går sammen med populære sociale medier for at udrydde rygter om, at 5G-netværk kan svække immunsystemet og dermed øge coronasmitten.
Myndigheder trækker ventilationsadvarsel tilbage
Statens Serum Institut mener ikke, der er risiko for luftbåren coronasmitte. Derfor trækker Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen en kun én uge gammel anbefaling tilbage om at slukke for visse typer ventilationsanlæg under epidemien
Foryngelse af masteskoven skal sætte fart på nettet
PLUS. TDC og Ericsson er i gang med at udskifte over 3.500 mobilmaster, så de er klar til 5G. Men også 4G får glæde af opgraderingen.
Forskere: Covid-19 test afslører ikke virus flere dage efter smitte
Virus kan ikke spores med test de første dage efter smitte, viser forskning. Det er en udfordring for en strategi med aggressiv opsporing og isolering af syge, som det bl.a. ses i Tyskland.
Sådan kommer den norske smitte-app til at fungere
Mens danske myndigheder tøver, vil man i Norge snart lancere app til registrering og varsling om mulig smitte.
Parkerede fly udfordrer DMI’s vejrprognoser
PLUS. Færre fly i luften over Europa giver udfordringer hos meteorologiske institutter, som især savner observationer til korttidsprognoser af vind og temperatur. Indtil videre har højtryksvejr og flere vejrballoner kompenseret for de færre flyobservationer.
Tænkeboks: Hvor mange gulerødder kontrolleres?
Nu kan du dykke ned i ugens tænkeboks.
Topforsker: Klimakrisen er først og fremmest en ressourcekrise
PLUS. Den dansk-amerikanske topforsker og medlem af Klimarådet Katherine Richardson sætter i en ny bog fokus på, at vi ikke løser klimakrisen, før vi får en radikalt anderledes forståelse for konsekvenserne af vores overforbrug af ressourcer.
Industrien er i fuld gang med at koordinere produktionen af corona-produkter
PLUS. Hvad enten det er samfundssind, nødberedskab eller udsigten til arbejdsopgaver i en krisetid, så har industrien meldt sig på banen med tilbud om at udvide og omstille produktionen til de produkter, som der akut er behov for.
Professor: Kystdirektoratets spritnye oversvømmelseskort er mangelfulde
PLUS. Som en del af EU’s oversvømmelsesdirektiv har Kystdirektoratet kortlagt risikoen for oversvømmelse i 14 udpegede områder, men kortene har ikke taget højde for vinterens vandmasser.
Ugens debat: Hvad med datasikkerheden ved massive tests?
Hele den danske befolkning vil kunne testes for coronavirus to gange på fire uger, har branchefolk fremført på ing.dk. Blandt læserne skabte det debat om bl.a., hvordan de mange prøver skulle håndteres – og hvad konsekvensen af svarene skulle være.
DTU-ambition: Vi skal levere 1000 coronatest til Rigshospitalet om dagen
PLUS. DTU skal hjælpe Rigshospitalet med at teste corona-prøver efter påske. Men lige nu er det en udfordring at sikre materialer til arbejdet, sådan at det ikke pludselig går i stå.
Verdens første vej med induktiv opladning er i drift
PLUS. Det svenske Trafikverket har lovende resultater med at oplade en 40 ton lastbil på en teststrækning på Gotland med kobberspoler indbygget i gummimåtter under asfalten.
1920: Sejlmøller skal udnytte vindens energi mere rationelt
Pendulpropellerens opfinder, H. C. Vogt, beskæftigede sig også med vindmøller og agiterede i Ingeniøren for sin vindmølle med sejl, som automatisk ville søge op i vinden, hvorved man kunne undvære vindrosen.
IDA: Krisen vil føre til øget ledighed blandt ingeniører
Der vil blive flere ledige ingeniører i Danmark som følge af coronakrisen, selvom tallene lige nu viser, at ledigheden faktisk er faldet.
Tidligere SSI-direktør: Vi bør inddæmme og nedkæmpe covid-19 som i Tyskland
PLUS. Også tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen Else Smith mener, at Danmark ideelt set bør forsøge at stoppe samfundsmitte i stedet for blot at kontrollere den.
SDU-beregning: Danmark har tilbagelagt 360 meter af en 60 km rute mod flokimmunitet
PLUS. Med så få smittede, vil covid-19 frit kunne hærge i samfundet igen, hvis vi åbner for meget og inden antallet af nysmittede stagnerer eller falder, advarer professor.
Sådan møder studerende virksomheder i coronatider
Noget af det mest betydningsfulde vi foretager os ud over at servere nyheder med en teknisk vinkel er at matche studerende fra landets tekniske uddannelsesretninger med danske virksomheder. Rigtig mange unge finder deres voksne karriere inden for ingeniør- og it-fagene på et af vores Jobtræfmes...
Sars-vaccine kan genbruges i kampen mod covid-19
Vaccinerne mod Sars og Mers er taget i brug af forskere, som lige nu prøver at skabe en vaccine mod Sars-CoV-2, der fører til sygdommen Covid-19.
PODCAST: Sådan lukker vi landet op igen
Regeringen varsler en gradvis genåbning af Danmark efter påske, og i ugens Transformator taler vi med en epidemiekspert, en trafikforsker og en arbejdsmarkedsforsker om, hvordan det kan lade sig gøre.
Corona-hastelov: Politiet kan nu lyn-blokere falske hjemmesider
Politiet behøver ikke længere at vente på en afgørelse fra retten, før der blokeres for de cyberkriminelles falske coronavirus-relaterede hjemmesider.
Powered by RSSlib